Legat dr Vase Predojevića

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JU Narodna biblioteka „Ćirilo i Metodije“ Prijedor 2017. godine dobila je putem testamenta pukovnika JNA, dr Vase Predojevića, pisca i pjesnika, novi legat. Legat obuhvata intelektualnu imovinu dr Predojevića, naučnu, književnu, publicističku i arhivsku građu (magistarski rad, doktorska disertacija, naučna saopštenja, recenzije i devet autorskih knjiga proze i poezije) i sastoji se od preko 370 bibliotečkih jedinica.

Arhivska građa povezana je u osam tomova sa preko 1200 stranica sa nekoliko stotina dokumenata i dnevničkih zabilješki u rukopisu.

Svečanom primopredajom legata, 24. aprila 2018. godine, Narodna biblioteka „Ćirilo i Metodije“ Prijedor postala je i zvanično vlasnik ovog značajnog legata.

Vaso Predojević je doktor političkih nauka rođen 1939. godine. Objavio je sljedeće knjige: „U procjepu“, „Vrijeme sunovrata“, „Putevima Podgrmeča“, „Podgrmečki odjeci“, „Zločin bez kazne“, „Iskoraci“, „Bratstvo i zavičaj u besjedi i pjesmi“, „Ponor zla“ i „Podgrmečki spomenar“, „Sanjar na putu nade“ i „Predojević Glavica: selo na Grmeč gori“.