Књижевне вечери  

Вече са Андрићем  (ОКТОБАР 2011.)

   Годину јубилеја, 50 година од уручивања Нобелове награде Иви Андрићу, НБ „Ћирило и Методије“ заокружила је изложбом дјела Иве Андрића које посједује у свом фондусу. Поред тога одржано је и књижевно вече посвећено нобеловцу у коме су учествовали ученици Угоститељско-економске школе, Гимназије „Свети Сава“ и Александар Стојковић, глумац Народног позоришта РС. Ученици су одабрали одломке из Андрићевих лиских записа и романа, а Александар Стојковић је Андрића публици приближио преко „Стаза“ и „Мостова“.  


  

Промоција књиге "Пиши тише Андрићево име" Миленка Стојичића (ОКТОБАР 2011.)

Промоцијом романа Миленка Стојичића „Пиши тише Андрићево име“ НБ „Ћирило и Методије“ обиљежила је 50. годишњицу додјеле Нобелове награде Иви Андрићу. Роман је недавно изашао из штампе у издању РТВ Републике Српске.


  

Књижевно вече Пере Марчете (СЕПТЕМБАР 2011.)

У Градској читаоници НБ „Ћирило и Методије“ промовисана су најновија остварења Пере Марчете „За витом иди, сине“ и „Село које нестаје“, штампана у издању бањалучког „Арт принта“. О романима је говорио књижевник и новинар Михајло Орловић, а одломке из романа читао је глумац Позоришта Приједор, Деан Батоз.  


  

VIII мајски сусрети пјесника (МАЈ 2011.)

  У склопу обиљежавања Дана библиотеке започела је и сарадња са Удружењем гарађања „Црно-бијели свијет“. На Осмим сусретима наступили су млади аутори из Новог Града, Козарске Дубице, Приједора и специјални гост Иван Топаски, књижевни уредник, преводилац и представник издавачке куће „Мелник“ из Бугарске.


  

Предавање лингвисте Милорада Телебака (МАЈ 2011.)

Лингвиста Милорад Телебак, аутор емисије „Говоримо српски“, употпунио је Дан славља са увијек духовитом причом о језику и језичким недоумицама. Многобројна приједорска публика била је задовољна Телебаковом бесједом и по мишљењу домаћина и гостију, ово је био прави поклон Библиотеке својим вјерним читаоцима.


  

Kулт просвећивања и просвећености у српској култури - доцент др Душко Певуља (МАЈ 2011.)


  

Пјесничко вече са Драганом Колунџијом (МАЈ 2011.)

 „Једно дете је сишло са Козаре...“ текст Божидара Тимотијевића из 1957. године у интерпретацији Деана Батоза, глумца Приједорског позоришта, отворио је пјесничко вече са Драганом Колунџијом. „Повратак у завичај` је поклон вјерним читаоцима и свим грађанима Приједора од Драгана, а и од Библиотеке“, истакла је директор Библиотеке Мара Ећим 


  

Промоција књиге "Исијање" Слободана Кекића (МАРТ 2011.)

Пјесник Слободан Кекић промовисао је у Градској читаоници своју седму књигу под називом „Исијање“, којом је, како је сам рекао, желио да сагледа своје мјесто у савременој српској поезији.


  

Промоција књиге "Да сам те срела прије пролећа" Виолете Божовић (МАРТ 2011.)

„Да сам те срела прије пролећа“ Виолете Божовић је збирка пјесама у којима је љубав обучена у свјетлосне форме стихова“, истакао је Богдан Узелац, књижевник из Загреба. Пјесникиња, Виолета Божовић, истиче да је на књизи радила неколико година и да она осликава најзначајније стазе њеног досадашњег рада.


  

Промоција књиге "ОНО ШТО ОДУВЕК ЖЕЛИШ" ГОРДАНЕ ЋИРЈАНИЋ (ФЕБРУАР 2011.)

У просторијама Музеја Козаре, са којим остварујемо успјешну сарадњу и са којим дијелимо животни простор, одржана је 18. фебруара 2011. године промоција књиге Гордане Ћирјанић “Оно што одувек желиш”, добитнице НИН-ове награде за 2010. годину. У програму су учествовали, поред списатељке, млади музичари Александар Поповић и Дарио Зомбра, дугогодишњи пријатељ госпође Ћирјанић, пјесник Душан Кан и директор НБ, Мара Ећим. Из великог књижевног опуса госпође Ћирјанић, навешћемо само неке наслове као што су збирка пјесма “Месечева трава” из 80, “Госпа од седам грехова” из 83, књиге записа “Писма из Шпаније” из 95. и “Нова писма из Шпаније” 2002, те романи “Претпоследње путовање” из 2000, “Kућа у Пуерту” из 2003, “Пољубац” 2007. Поред списатељског рада госпођа Ћирјанић преводи са шпанског и енглеског језика. Добитница је награде “Женско перо” и то два пута за романе “Претпоследње путовање” и “Пољубац”. А ту је и ова посљедња, НИН-ова награда за роман “Оно што одувек желиш” за 2010. годину. Живи и ради у Београду.


  

Промоција књиге "ПАШЧАРА" МИХАЈЛО ОРЛОВИЋ (ЈАНУАР 2011.)

   Зовем се Михајло Орловић. Рођен сам у једном малом , лијепом селу Босанском Милановцу, код Санског Моста. Мом оцу било је име Мирко, а мајци Јелена. Отац је био ратник, а мајка мајка. Друго нису ништа стигли да буду јер су живјели кратко. Моје село је сада пусто. Његови становници су протјерани 10. октобра 1995. године. У селу били су цијењени људи који су лијепо причали, пјевали или свирали на гусле и тамбуре. С кољена на кољено препричавале су се легенде о јунаштву, подвизима, љубави, знању...


  

Промоција књига ВОЈИСЛАВ РАДОЈКОВИЋ-"ПОСЛЕДЊИ ДАНИ БИОСКОПА `ДЕЛО" И КАРЛО АСТРАХАН-"ПАГАНСКА КЊИЖАРА" (НОВЕМБАР 2010.)

У простору Градске читаонице 22.11. 2010. године уприличена је промоција романа "Последњи дани биоскопа `Дело"" Војислава Радојковића и "Паганска књижара"  Карла Астрахана, младих књижевника из Београда.


  

Промоција књиге Мире Лолић-Мочевић "ЧУВАРИ КОСМЕТА" (НОВЕМБАР 2010.)

   Књига Мире Лолић-Мочевић "ЧУВАРИ КОСМЕТА"  промовисана је 10.11.2010.године. У програму су учествовали рецезент књиге Михајло Орловић, Мира Лолић-Мочевић и директор Народне библиотеке "Ћирило и Методије" Мара Ећим. 


  

Промоција књиге мр Биљане С. Спасић "Зашто Срби нестају" ( ОКТОБАР 2010.)

 Промоција књиге мр Биљане С. Спасић "Зашто Срби нестају" одржана је 15.10.2010. године. У програму су учествовали мр Биљана С. Спасић, глумац Позоришта Приједор Деан Батоз и директор Народне библиотеке "Ћирило и Методије" Мара Ећим.