Дешавања  

Донација књига чешког амбасадора

Поводом Европског дана језика Народна библиотека „Ћирило и Методије“ Приједор, а са циљем да код читалаца свих узраста побуди интересовање за учење страних језика и језика националних мањина општине Приједор, организовала је свечано обиљежавање овог датума. У сарадњи са приједорском „Чешком беседом“ организовано је свечано даривање књига на чешком језику. Амбасадор Чешке Републике у БиХ, Томаш Суњога, поклоном од 20 књига на чешком језику, отворио је сарадњу са националним библиотекама у Чешкој.


  

Додјела диплома полазницима бесплатног курса информатике

Бесплатан Курс информатике који је трајао од 3.3. до 28.5.2011. похађало је 17 полазника различите старосне доби. Водитељ Курса Алекса Вучен на додјели увјерења истакао је велику заинтересованост старијих чланова Библиотеке и нагласио да му је овај волонтерски рад још једно искуство у раду.


  

XV сусрети библиотекара Републике Српске, Вишеград

Почетком јуна у Вишеграду су се састали библиотекари из свих крајева Републике Српске јер Андрић је везом својих ријечи и плетењем својих реченица направио мост који, спаја библиотекаре РС чија ће сусретања трајати у интересу љубави према књизи и човјеку .


  

Бесплатно учлањивање случајних пролазника и намјерника

 Поводом обиљежавања 24. маја, одлучили смо да на сам дан славља почастимо случајне пролазнике бесплатним чланством и поклон-књигом. Изласком пред зграду Музеја симболично смо хтјели скренути, по ко зна који пут, пажњу на скучен и неријешен стамбени проблем ове културне установе.


  

  Свечана додјела признања најбољим читаоцима Библиотеке за 2010. годину

НБ „Ћирило и Методије“ започела је обиљежавање Дана библиотеке са додјелом признања највјернијим читаоцима. Ове године то су Ана Викало, Маја Ступар, Срђан Дукић и Јасминка Топић.


  

Посјета волонтера "Мост Мира"

 У оквиру акције Пријатељство, полазници дружења били су гости и НБ „Ћирило и Методије“. Кратко смо се дружили са Пољацима, Канађанима, Македонцима, односно са члановима ове велике "Арцерол Митал"корпорације.


  

Књижевно подне

Свјетски дан књиге и ауторских права обиљежава се 23. априла као симболичан датум у свјетској књижевности, јер су на тај исти датум умрли Шекспир и Сервантес. Унеско је 1995. тај дан прогласио Свјетским даном књиге и ауторских права и он се обиљежава у више од стотину земаља. Тим поводом је НБ „Ћирило и Методије“ организовала Књижевно подне у Кафићу „Интермецо“. Учесници овог дружења на отвореном су били пјесници града: Душко Прлина, Слободан Кекић, Драгана Крагуљ, Нада Праштало, Сузана Ступар и Ранко Трифуновић. Стихове Дучића и Шантића говорила је глумица Позоришта Приједор, Мирела Предојевић.

  

Отварање Дјечије причаонице

Иако је простор један од највећих проблема у овој значајној културној установи у Приједору, библиотекари су се одважили и уз несебичну помоћ Фондације "Арцелор Митала" уредили невелик простор за наjмлађе Приједорчане и њихове родитеље. О чему је ријеч? “Поред тога што смо културна установа, не смијемо заборавити да у себи носимо и васпитни карактер, који се сам по себи намеће у све бржем животном темпу. Жеља нам је да најмлађи ову “малу” кућу доживе као своју и као примарни извор знања и провјерених информација,” истакла је директор НБ, професор-библиотекар Мара Ећим. У Дјечију играоницу Фондација Митал уложила је 2000,00 КМ, док је Библиотека у овај пројекат за освјетљење и завршно уређење уложила 600,00 КМ.

  

Бесплатни курс информатике у организацији НБ "Ћирило и Методије"

Библиотека у просторијама Читаонице започиње са бесплатним курсом информатике. Полазници курса ће четвртком од 19:30 и суботом од 13:30 имати прилику да науче да раде на рачунару. Свим полазницима унапријед честитамо на успјеху.  

  

Посјета групе "Калеидоскопио" из регије Трентино- Италија

 Госте из Италије, између осталог, највише је интересовао Легат Драгутина Митриновића као и старе књиге које Библиотека посједује.

  

Донација књига Хипо Алпе Адриа банке


  

Посјета Добрице Ерића


  

Млади СНСД-а поклонили књиге библиотеци поводом Међународног дана писмености